Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2009

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ του skinious για τα ΝΕΡΑ ΤΗΣ ΝΕΣΤΑΝΗΣ

Τετάρτη, 19 Μάρτιος 2008

Το πρόβλημα του νερού στην Τρίπολη και τη Μαντινεία


Βγαίνοντας από την σήραγγα του Αρτεμισίου και κατευθυνόμενοι προς την Τρίπολη, πατάτε τα ιερά και ιστορικά χώματα της Μαντινείας. Στα δεξιά σας θα δείτε μια τεράστια έκταση -- το αρχαίο "Αργόν Πεδίον" κατά τον Παυσανία-- και αριστερά δεσπόζει ο περίφημος βράχος του Γουλά με το ιστορικό μοναστήρι της Νεστάνης (η κοινότητα-πρωτεύουσα του Δήμου Μαντινείας) την Παναγία την Γοργοεπήκοο. Το "πεδίον" κρύβει στα σπλάγχνα του πολύ νερό... (στη φωτο, μια άποψη του πεδίου από το μοναστήρι της Νεστάνης). Θυμάμαι χειμώνες που μετατρεπόταν κυριολεκτικά σε λίμνη με το ύψος του νερού να καλύπτει τα δέντρα! Εκεί κάπου στα δεξιά βρίσκεται και το χωριό Σάγκα.

Πέρισυ λοιπόν και επειδή η ανικανότητα όλων των Δημάρχων της Τρίπολης της περασμένης 20ετίας έχει δημιουργήσει ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΟ πρόβλημα ύδρευσης (στην Τρίπολη έχουμε ντεπόζιτα που γεμίζουν το βράδυ, δεν έχουμε συνεχή ροή) έγινε ολόκληρος "πόλεμος":

Στο Σάγκα κάποιος ιδιώτης σε γεώτρηση, βρήκε πολύ νερό. Φυσικά σαν ξύπνιος που ήταν, πούλησε το κτηματάκι έναντι παχυλού ποσού στον Δήμο Τρίπολης. Ο ΔΤ ήθελε να πάει νερό στην πόλη. Αρχισε τα έργα, οι Σαγκιώτες αντέδρασαν, τελικά απόσο ξέρω κατοχύρωσε 1-2 γεωτρήσεις ο ΔΤ και περιχαρής μας ανεκοίνωσε ότι σχεδόν έλυσε το πρόβλημα του νερού. Σημειωτέον ότι στο δικαστήριο, εμφανίστηκε ένας "επιστήμων" υπάλληλος του ΙΓΜΕ, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ, κατέθεσε ότι σύμφωνα με τις "μελέτες" του, το νερό είναι τόσο πολύ που και το 10% να πάρει ο ΔΤ δεν θα υπάρξει πρόβλημα... Οι Σαγκιώτες (μάλλον) "σαμποτάριζαν" τα έργα στις γεωτρήσεις και τέλος πάντων, άρχισε να "πέφτει" νερό στις δεξαμενές του ΔΤ από το Σάγκα...

Εδω και καιρό όμως (μόλις προχθές όμως ανακοινώθηκε), μαθαίνουμε ότι το νερό από του Σάγκα στέρεψε!!! Ηδη εδω και μήνες βλέπαμε λάσπη στα ντεπόζιτα, αλλά ως αποχαυνωμένοι πολίτες κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε. ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ πίνουν ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΟ νερό...

Αναρωτιέμαι λοιπόν:
1. Μας κοροϊδεύανε όταν μας έλεγαν ότι το νερό του Σάγκα, θα μας λύσει το πρόβλημα?
2. Που είναι τα εκατομμύρια κυβικά μέτρα που έλεγε εκείνος ο επιστήμων του ΙΓΜΕ?
3. Σκέφτηκε ο ΔΤ (και ο ΣΥΝΕΝΟΧΟΣ Δήμαρχος Μαντινείας) τι κακό κάνει στους κατοίκους του Σάγκα, της Νεστάνης και της Μηλιάς?

Αυτά για σήμερα... Με βλέπω να ασχοληθούμε πολύ με το θέμα νερό... Εχουμε να γράψουμε και για το νερό που καταλήγει από μια πηγή της Νεστάνης στο Μοναστήρι. Αυτό το νερό ο Μητροπολίτης Μαντινείας κ Κυνουρίας, θέλει να το δώσει προς εκμετάλλευση σε εταιρεία εμφιαλώσεως πόσιμου νερού !!! Εδω έχουμε κορακιάσει, και η Μητρόπολη απασχολείται με τα έσοδά της!

Λίαν δυσοίωνα λοιπόν τα πράγματα. Προβλέπονται "μάχες" για το νερό....Ηδη ο Δήμος Κυνουρίας κοντράρεται με την Αργολίδα...


Σάββατο, 3 Μάϊος 2008

ΤΟ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΙΕΡΑΤΕΙΟ και ΟΙ ΛΑΜΟΓΙΕΣ


Τρανό παράδειγμα του πόσο το ιερατείο της Εκκλησίας ευρίσκεται εκτός αποστολής, αποτελεί το σημερινό αυτόφωρο που έγινε στην Τρίπολη, μεταξύ του Δήμαρχου της Μαντινείας ως μηνυτή και του παπά που κατ' εντολήν του Μητροπολίτη Μαντινείας & Κυνουρίας Αλέξανδρου έπραξε απίστευτα πράγματα. Θα σας τα διηγηθώ από την αρχή να τα παρακολουθείτε, διότι εδώ έχουμε να κάνουμε με χαρακτηριστικές νοοτροπίες..


Η ΝΕΣΤΑΝΗ, έδρα του Δήμου Μαντινείας, έχει την τιμή και την χάρη να διαθέτει στον πανέμορφο Γουλά της (βράχος που δεσπόζει πάνω από το χωριό, βλ. ΦΩΤΟ), το ιστορικό Μοναστήρι της Παναγίας της Γοργοεπηκόου. Χρονολογείται από το 1100μ.Χ περίπου και η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας είναι περ. 700 ετών. Στην αυλή του μοναστηριού, υπάρχει μια βρύση που συνεχώς τρέχει. Η πηγή της βρίσκεται στην περιοχή. Οι κάτοικοι της Νεστάνης χωρίς ούτε καν να διανοηθούν ότι θα στερήσουν το τρεχούμενο νερό από το μοναστήρι, αποφάσισαν ομόφωνα σε Δημοτικό συμβούλιο πριν από μήνες να χρησιμοποιήσουν ένα μέρος από το νερό της πηγής για την υδροδότηση του χωριού που είναι διακοπτόμενη, χρόνια τώρα. Στη ουσία αναγκάστηκαν να το πράξουν διότι εκτός από τη λειψυδρία, τους πρόλαβε ο Αγιος Μαντινείας Αλέξανδρος, στα σχέδια του οποίου είναι να ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΙ την ΠΗΓΗ ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ το νερό ΓΙΑ ΕΜΦΙΑΛΩΣΗ! Ξάδελφος λοιπόν ενός επενδυτή είναι και ο παπάς που λειτουργεί στο Μοναστήρι, τυφλό όργανο απ' ότι φαίνεται του Μητροπολίτη.


Μόλις λοιπόν εγκρίθηκε η τεχνική μελέτη και εκταμιεύτηκαν τα λεφτά για το έργο από τη Νομαρχία, ο δήμαρχος Τσαγγούρης ξεκίνησε και έφτιαξε τους 2 αγωγούς που οδηγούν το νερό από την πηγή: ο ένας καταλήγει στη δεξαμενή του χωριού και ο άλλος στο μοναστήρι για να εξασφαλιστεί το νερό της ιστορικής βρύσης. Ταυτόχρονα θα βοηθηθούν οι ταλαίπωροι αγρότες του χωριού και των κτημάτων τους στη γειτονική Μηλιά (εκεί έχουν οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού τα χωράφια τους και μαστίζονται από την έλλειψη νερού).


Ομως, η Μητρόπολη έχει διαφορετική άποψη. Κραδαίνοντας (ανύπαρκτα μάλλον και άνευ αντικρύσματος) χαρτιά, που δεν τα αποκαλύπτει, ισχυρίζεται ότι το Μοναστήρι ανήκει σε αυτήν και ότι ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΟΤΙ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ!!! Με λίγα λόγια αγαπητοί φίλοι, ο Μητροπολίτης σε καιρούς δύσκολους, θέλει να ΕΜΠΟΡΕΥΤΕΙ το πολύτιμο νερό, αγνοώντας το πόσο αυτό θα ανακούφιζε το ποίμνιό του!!!


Σήμερα το πρωΐ λοιπόν στις 7 η ώρα ο παπάς του, ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ (!), συνοδευόμενος από υδραυλικό και 2 ΠΕΡΙΠΟΛΙΚΑ (!), πήγε στον τόπο του έργου και βανδάλισε στην κυριολεξία τους αγωγούς, θέλοντας να καταστρέψει το έργο!!!


Ο ρόλος των περιπολικών διερευνάται.. Τι δουλειά είχε η αστυνομία να συνοδεύσει τον παληκαρά και προκλητικό παπά εκεί;


Τον παίρνουν που λέτε χαμπάρι οι κάτοικοι και γίνεται το σώσε. Μόνο που δεν τον λυντσάρησαν. Η συνέχεια στο αυτόφωρο με εκατέρωθαν μηνύσεις. Τώρα τι μήνυση έκανε και γιατί ο παπάς στον δήμαρχο, μόνο αυτός ξέρει.


Ωραίος Μητροπολίτης!! Παράδειγμα για την εκκλησία! Αν ζούσε σε άλλη εποχή θα ήταν μεταξύ των εμπόρων που ο Κύριος έδιωξε με το φραγγέλιο από τον περίβολο του ναού!


Και για τους ντόπιους, και ένα άλλο "περίεργο": Στο δικαστήριο στα πηγαδάκια, εμφανίστηκε γνωστός "παράγοντας" του ΠΑΣΟΚ που είχε διατελέσει στο παρελθόν Κοινοτάρχης στη Νεστάνη, έφαγε απίστευτο χρήμα, έκανε λαμογιές που έχουν μείνει στην ιστορία αναγκάστηκε τελικά να πουλήσει το σπίτι του και να φύγει από το χωριό και τώρα εμφανίζεται παρα τω πλευρώ των κατοίκων υποσχόμενος ποιός ξέρει τι και ελπίζοντας προφανώς να "καρπωθεί" τυχόν θετική έκβαση της υπόθεσης για το χωριό.


Για τους μη Αρκάδες, αρκούν τα συμπεράσματα από τη συμπεριφορά του Μητροπολίτη. Εγώ προσωπικά και το ιστολόγιό μου, ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ τους κατοίκους της Νεστάνης και ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ τις ενέργειες της Μητρόπολης.


Ταυτόχρονα, ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ και τα λαμόγια που πάνε να καρπωθούν τους αγνούς αγώνες των κατοίκων της Νεστάνης, που μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες, προσπαθούν να επιβιώσουν μαχόμενοι τα μεγάλα συμφέροντα.


Ακούστηκε επίσης ότι υπουργός της ΝΔ που το παίζει Αρκάς (χωρίς να είναι), "παρενέβη" στο σημερινό δικαστήριο προκειμένου να επηρεάσει υπέρ της Μητρόπολης την απόφαση!!


ΖΗΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΡΚΑΔΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΝΑ ΔΗΛΩΣΟΥΝ ΞΕΚΑΘΑΡΑ την υποστήριξή τους στο λαό της Νεστάνης και να ΕΝΑΝΤΙΩΘΟΥΝ στα πλουτοκρατικά σχέδια της παμφάγου Μητρόπολης!

Τρίτη, 13 Μάϊος 2008

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΝΕΣΤΑΝΗΣ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ MEGA

Σήμερα το πρωΐ (Τρίτη 13 Μαΐου), όλη η Τρίπολη είδε στην εκπομπή των Καμπουράκη - Οικονομέα σε απ' ευθείας σύνδεση από την πλατεία της πανέμορφης Νεστάνης να ξεδιπλώνεται η κόντρα των κατοίκων της με τον δικηγόρο της Μητρόπολης. Επειδή την είχα βιντεοσκοπήσει (ποτέ δεν βλέπω τα πρωϊνάδικα), την παρακολούθησα. Μου έκαναν πολλά πράγματα εντύπωση:

1. (Ασχετο! Δεν αντέχω και θα το πω!) Τον Καμπουράκη τον είχα δεί ελάχιστες φορές στην εκπομπή του. Η γνώμη μου είναι ότι είναι αγενής και Κακαουνίζει. Δεν επιτρέπεται φίλε Καμπουράκη να μιλάς σε Δημάρχους, δικηγόρους κλπ στον ενικό του στυλ "Κάτσε καλά ρε Δήμαρχε"! Θα μου πείς ότι με τη διάλυση των 3 άλλων εξουσιών, απέμεινε η πάλαι ποτέ 4η εξουσία η ΜΟΝΑΔΙΚΗ πλέον. Πως να μην σαλτάρουν οι Καμπουράκηδες! Ο Οικονομέας πιο σεμνός που φάνηκε.
2. Γέλιο προκαλεί η ονομασία της εταιρείας που η Μητρόπολη θέλει να δώσει το νερό για εμφιάλωση. Λέγεται HOLY VENTURES (Ιερές Επενδύσεις!)
3. Εκ των υστέρων ο δικηγόρος, εκπρόσωπος των συμφερόντων της Μητρόπολης, ψέλισε ότι τα έσοδα από τη λειτουργία της επιχείρησης εμφιάλωσης θα δοθούν για γηροκομείο!
4. ΚΑΝΕΙΣ (ούτε ο Δήμαρχος) παρά τις συνεχείς "παροτρύνσεις" των κυνηγούντων την τηλεθέαση δημοσιογράφων δεν ΚΑΤΟΝΟΜΑΣΕ ότι πίσω από το Συμβούλιο της Μονής βρίσκεται η Μητρόπολη, αφήνοντας τους δύο τηλεπαρουσιαστές να αναρωτιούνται τη δουλειά έχουν οι δύο υπέργηρες καλόγριες να ασχολούνται με "επενδύσεις". Ετσι δυστυχώς ΔΕΝ ΑΠΟΔΟΘΗΚΕ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ σε όλες του τις διαστάσεις.
5. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΛΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΘΕΣΗ; ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΤΑΤΟΥΛΗΣ, ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ, ΡΕΠΠΑΣ κ.ά ΕΧΟΥΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ;
6. Η έκπληξη ήταν (αν και σε ωρισμένους ήταν γνωστό) ότι αρχικά ο Δήμαρχος είχε υποκύψει στις απαιτήσεις της Μητρόπολης, αλλά όταν είδε τις αντιδράσεις του λαού, έκανε πίσω και τώρα εμφανίζεται μαζί τους.


Το ίδιο κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να κάνει και ο Μητροπολίτης ο οποίος θα πρέπει, βλέποντας τις αντιδράσεις του ποιμνίου του, να κλείσει το θέμα και όχι να διασύρεται σε κανάλια και τύπο δυσφημώντας την Ορθοδοξία.

Ανεξάρτητα από το ποιο είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς της πηγής του νερού, ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΜΦΗΣΒΗΤΗΤΟ: Το ιερατείο της Εκκλησίας δεν έχει κανένα λόγο ΝΑ ΕΜΠΟΡΕΥΕΤΑΙ το πολύτιμο για τους κατοίκους και την αγροτιά της περιοχής νερό. Με τις ενέργειες αυτές η εκκλησία ΤΙΘΕΤΑΙ εκτός αποστολής της!

ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΝΕΡΟΥ, ΑΣ ΣΠΕΥΣΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΑ ΤΙΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΙ ΠΡΙΝ ΕΦΟΡΜΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΙΕΡΕΙΣ ΚΑΙ ΦΑΡΙΣΑΙΟΙ. Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού Δήμαρχε Τσαγκούρη. Στο φινάλε τίποτα δεν σε εμποδίζει να "δεις" τα αποθέματα ΟΛΩΝ των πηγων της περιοχής και να κανεις ΕΣΥ ΜΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΜΦΙΑΛΩΣΗΣ, αν κριθεί σκόπιμο (και αφού εξασφαλιστούν επαρκείς ποσότητες για πόσιμο νερό των κατοίκων και της άρδευσης του κάμπου).

ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ, ΘΕΛΗΣΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ και εδω που τα λέμε αν η Μαντινεία είχε πιο δραστήριους τοπικούς άρχοντες, δεν θα φτάναμε στο σημείο αυτό, η δε περιοχή θα είχε γίνει Ελβετία. ΜΗ ΞΕΧΝΑΜΕ ότι στο διπλανό χωριό της Νεστάνης, το Κάψια, υπάρχουν τα περίφημα σπήλαια, ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΙΑΣ, οι υποδομές είναι έτοιμες και περιμένουμε εδω και χρόνο να ξυπνήσουν οι τοπάρχες μας να τα φτιάξουν την εταιρεία που απαιτείται για να ξεκινήσει η λειτουργία τους!

Και για το τέλος, σας χαρίζω μια φωτο του πανέμορφου χωριού με το εντυπωσιακό μοναστήρι της Παναγίας της Γοργοεπηκόου στη βάση του εντυπωσιακού βράχου του Γουλά. Θα επανέλθω με νεότερα.Τετάρτη, 17 Σεπτέμβριος 2008

Το "Βατοπέδιο" της Νεστάνης. ΜΟΝΟ το ΚΚΕ ενδιαφέρεται... ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ?

Σήμερα, στην τοπική εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΝΕΑ, διάβασα ότι αύριο Πέμπτη, 18/9/2008, το μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ κ. Νίκος Καραθανασόπουλος θα βρίσκεται στην Αρκαδία, στις 6 το απόγευμα θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου και στις 7.30 θα παριοδεύσει στη Νεστάνη και στις 9.30 στο διπλανό Σάγκα επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του κυρίως στο πρόβλημα που έχει ανακύψει με τα νερά των περιοχών αυτών.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να σχολιάσω:

Η υπόθεση με τα νερά της Μονής της Παναγίας της Γοργοεπηκόου Νεστάνης, έχει εξελίξεις. Είχα γράψει κι εδώ: http://skinious.blogspot.com/search/label/%CE%9D%CE%95%CE%A3%CE%A4%CE%91%CE%9D%CE%97. Ποιές εξελίξεις; Το χωράφι που βρίσκεται η πηγή θεωρούσε ο Δήμος Μαντινείας ότι του ανήκε. Ελα όμως που ο Μητροπολίτης Αλέξανδρος αποφάσισε να δώσει το πολύτιμο νερό για εκμετάλευση σε ιδιωτική εταιρεία εμφιάλωσης! Ο λαός της Νεστάνης αντέδρασε αλλά η Μητρόπολη δεν υποχώρησε και η υπόθεση πήγε στα δικαστήρια. Σε δίκη που έγινε, η ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ δικαιοσύνη αποφάσισε ότι το χωράφι ανήκει στην δικαιοδοσία της Μητρόπολης. Τι κι αν φωνάζουν οι κάτοικοι, τι κι αν το "ποίμνιο" υποφέρει από λειψυδρία, η Μητρόπολη θέλει να κάνει βατοπεδίτικες buissness... Πήγαν λοιπόν οι κάτοικοι, πήγαν οι πατριώτες εξ' Αμερικής, τρέξαν στον Μητροπολίτη, τίποτα. Πήγαν και στους τοπικούς βουλευτές, τίποτα. Μάλιστα: ο κ. Τατούλης ΕΝΙΨΕ ΤΑΣ ΧΕΙΡΑΣ ΤΟΥ. Μπορεί να κάνει "τσαμπουκάδες" στην Κυβέρνηση, αλλά στον Αλέξανδρο, σούζα! Η υπόθεση έφτασε στη Βουλή με επερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ. Είναι οι μόνοι που έδειξαν να ανησυχούν και να που αύριο στέλνουν και τον βουλευτή τους στη Νεστάνη να συζητήσει το θέμα με τους κατοίκους. Κάτι είναι κι αυτό....ΧΕΙΡΙΣΤΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ έχει προκαλέσει πάντως στον λαό της Μαντινείας η επιμονή αυτή του Μητροπολίτη...

Οσο για την υπόθεση με τα νερά του Σάγκα (στον Δήμο Μαντινείας ανήκει κι αυτό) που του τα "υπέκλεψε" ο Δήμος Τρίπολης αλλά και για την τραγική υπόθεση της καθυστέρησης της λειτουργίας των σπηλαίων του Κάψια, θα επανέλθω σύντομα.
Μέχρι τότε, διαβάστε εδώ για το Σάγκα και εδώ για τα σπήλαια...

Σάββατο, 20 Σεπτέμβριος 2008

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ του βουλευτή του ΚΚΕ στη ΝΕΣΤΑΝΗ

ΑΜΕΣΗ ανταπόκριση - ρεπορτάζ του Ριζοσπάστη για το θέμα του νερού του Μοναστηριού της Νεστάνης. Δείτε:

Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΣΤΑΝΗ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Μεγάλη συγκέντρωση ενάντια στην εμπορευματοποίηση του νερού

Μετά την αποκάλυψη του «Ρ» ότι η Μονή Γοργοεπηκόου έχει πουλήσει τις πηγές σε εταιρεία εμφιάλωσης νερού, οι κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν αποφασισμένοι να αγωνιστούν μέχρις εσχάτων για να ανατρέψουν τα σχέδια


(Του απεσταλμένου μας Νίκου ΤΣΑΚΑΝΙΚΑ).--

Σύσσωμοι οι κάτοικοι της Νεστάνης παραβρέθηκαν στη συγκέντρωση που διοργάνωσε χτες η Νομαρχιακή Επιτροπή Αρκαδίας του ΚΚΕ, με ομιλητή τον βουλευτή του Κόμματος Νίκο Καραθανασόπουλο, σχετικά με τις ενέργειες της Μονής Γοργοεπηκόου για την εμπορευματοποίηση του νερού των πηγών του Αρτεμισίου.

Οι κάτοικοι που γέμισαν ασφυκτικά την κοινοτική αίθουσα εξέφρασαν την αγανάκτησή τους στο κλιμάκιο του Κόμματος για το γεγονός ότι η Μονή, την ώρα που η περιοχή έχει στεγνώσει από νερό, επιδιώκει να κάνει μπίζνες, με την ανοχή των τοπικών παραγόντων, καθώς και των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που στέρησαν και συνεχίζουν να τους στερούν την πρόσβαση στις πηγές της περιοχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι τους τελευταίους μήνες, τη στιγμή που οι μπίζνες της Μονής με την εταιρεία εμφιάλωσης νερού έχουν «κλείσει», οι κάτοικοι υποφέρουν από την έλλειψη νερού.

Στη σύντομη τοποθέτησή του, ο Ν. Καραθανασόπουλος σημείωσε πως κανένας δεν μπορεί να κερδοσκοπήσει από το νερό που βρίσκεται στο υπέδαφος και μάλιστα σε βάρος των συνολικών αποθεμάτων, ιδιαίτερα σε μία εποχή που υπάρχει ο κίνδυνος της λειψυδρίας. Η απαράδεκτη στάση των υπευθύνων της Μονής στηρίζεται στην πολιτική της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ, που έχουν μετατρέψει το νερό σε εμπόρευμα, στρώνοντας το χαλί στις πολυεθνικές εμφιάλωσης να θησαυρίζουν από την εκμετάλλευσή του. Επίσης, είναι εξοργιστική και άθλια η προσπάθεια της Μονής να επικαλείται έγγραφα από την εποχή της τουρκοκρατίας για να κατοχυρώσει τις διεκδικήσεις της. Η διαχείριση του νερού απαιτεί κεντρικό σχεδιασμό και κοινωνικό έλεγχο. Απαιτείται ενιαίος φορέας διαχείρισης υδάτινων πόρων με ευθύνη του κράτους σε έργα υποδομής στην άντληση, στη μεταφορά σε σύγχρονο δίκτυο.

Μέχρις εσχάτωνΣτη συζήτηση που ακολούθησε, πλήθος κατοίκων πήρε το λόγο για να εκφράσει την αντίθεσή του στα σχέδια της Μονής. Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του Αλέκου Παπαγιάννη, συνταξιούχου δασκάλου, ο οποίος ανέφερε: «Μόνο το ΚΚΕ μάς δέχτηκε για να συζητήσουμε το πρόβλημα τη μέρα που οι βουλευτές των άλλων κομμάτων μάς αποφεύγουν, προκειμένου να μην χαλάσουν τις σχέσεις τους με τον δεσπότη». Και αναρωτήθηκε: «Τι μπορώ να πω τώρα στους παλιούς μου μαθητές, όταν τους δίδασκα να σέβονται τους ιερείς και να πιστεύουν στο θεό, τη στιγμή που αυτοί θέλουν να πάρουν το νερό του λαού για να κερδοσκοπήσουν σε βάρος του;».

Το λόγο πήρε επίσης, εκ μέρους της εκπαιδευτικής κοινότητας, η διευθύντρια του Γυμνασίου Νεστάνης Ελένη Παρασκευοπούλου, η οποία σημείωσε: «Συμπαραστεκόμαστε στο δίκαιο αγώνα των κατοίκων, συμμεριζόμαστε την αγωνία τους για το πρόβλημα του νερού, είναι δημόσιο αγαθό και ανήκει σε όλους. Εμείς οι εκπαιδευτικοί άλλες αξίες διδάσκουμε στους μαθητές μας και όχι την εμπορευματοποίηση των δημόσιων αγαθών».

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ καλωσόρισε και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, η οποία υπογράμμισε πως η συμπαράσταση του Κόμματος είναι πρωτόγνωρη και αποτελεσματική. Ο Νίκος Λιάπης, μέλος της Επιτροπής, σημείωσε: «Είναι λυπηρό να έχουμε περιέλθει σε αυτή την κατάσταση από τους πνευματικούς ταγούς, οι οποίοι απροσχημάτιστα και με περισσό κυνισμό έχουν μεταλλαχτεί σε στυγνούς εμπόρους. Εκφράζοντας τη θέληση όλων των κατοίκων, ως Συντονιστική Επιτροπή, θα αγωνιστούμε μέχρις εσχάτων για τη δικαίωση των στόχων μας, που είναι να γευτούμε το φυσικό πλούτο μας και να τον παραδώσουμε στις επόμενες γενιές».Το θέμα πλέον αρχίζει και παίρνει διαστάσεις: Για 2η φορά χθές στο MEGA (Καμπουράκης) υπήρχε ζωντανή σύνδεση και στο παιχνίδι μπαίνουν και τα blogs (http://roides.wordpress.com/2008/09/19/gorgoepikoou/ - ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΕΧΑΝΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ!). ΕΠΙΣΗΣ, Δείτε:


ΕΔΩ: http://blogathinaios.blogspot.com/2008/09/blog-post_5742.html (τουλάχιστον αυτός ο φίλος με αναφέρει!)ΕΔΩ (κουβέντα για πηγές αυτός!): http://www.thinkinadvance.gr/?p=248


ΡΙΖΟΣ και INDY βέβαια, παρουσιάζουν "ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ" το θέμα. ΟΚ, δεν είχαμε την απαίτηση να μας ξέρουν, αλλά λίγο ψάξιμο να έκαναν... Ας είναι όμως, ο ενθουσιαμός μου για τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα υπερκαλύπτει την ...πίκρα μου!

ΤΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΠΕΤΡΟ;;; ΧΑΜΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ! ΘΑ ΠΕΙΣ ΚΑΤΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ;


Παρασκευή, 26 Σεπτέμβριος 2008

Το video της επίσκεψης στη Νεστάνη του βουλευτή ΚΚΕ Αθανασόπουλου για το θέμα του νερού της Ι. Μονής της Νεστάνης

Το θέμα της εμπορικής εκμετάλευσης του νερού της Ι. Μ. Νεστάνης από την Μητρόπoλη Μαντινείας & Κυνουρίας, η οποία θέλει να το πουλήσει σε ιδιώτες προς εμφιάλωση, και λόγω Βατοπαιδίου, εξακολουθεί να είναι επίκαιρο. Στο Label ΝΕΣΤΑΝΗ μπορείτε πάντα να βρίσκετε παλιά ...επεισόδια!

Το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που συμπαραστάθηκε στον αγώνα των κατοίκων (καμμία σχέση με ΚΚΕ το χωριό!), έκανε δε και επερώτηση στη Βουλή. Την περασμένη Πέμπτη στις 18 Σεπτέμβρη, ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Αθανασόπουλος, επισκέφτηκε την πρωτεύουσα του Δήμου Μαντινείας. Σας δίνουμε ένα απόσπασμα από το video της συγκέντρωσης (από την Αρκαδική Τηλεόραση) και δείτε πως όλη η Νεστάνη στις επερχόμενες εκλογές θα ψηφίσει ΚΚΕ!! Οι κάτοικοι εκφράζουν την πικρία τους διότι οι άλλοι πολιτευτές ΟΛΩΝ των κομμάτων δεν τους έδωσαν σημασία (αποφεύγοντας πιθανόν την άμεση αντιπαράθεση με τον Μητροπολίτη κ. Αλέξανδρο) και ευχαρίστησαν το ΚΚΕ που ήταν το μόνο που τους στάθηκε...

Το video το δημοσιεύουμε, διότι υπάρχουν και χιλιάδες απόδημοι Νεστανιώτες που θα ήθελαν να το δούν.

Μία διάσταση του προβλήματος που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η ευκολία με την οποία η επίσημη εκκλησία ανασύρει ως τίτλους ιδιοκτησίας οθωμανικά έγγραφα από το ...1500. Πραγματικά υπάρχει κίνδυνος αυτό να το εκμεταλλευτεί η Τουρκία και να εγείρει απαιτήσεις στη ...μισή Ελλάδα. Ομως, όπως ακούγεται και στο video, αυτό ήδη γίνεται στη Λάρισα!Δευτέρα, 29 Σεπτέμβριος 2008

Το θέμα με τα νερά της ΙΜ της Νεστάνης, παίρνει κι ' άλλες διαστάσεις..

Να και μια τοπική αποκλειστική είδηση:

Σήμερα Δευτέρα και αύριο, επισκέφθηκε τη Νεστάνη ο Κώστας Χαρδαβέλλας με το συνεργείο της εκπομπής ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ. Το θέμα με την εμπορική εκμετάλλευση του νερού της Νεστάνης (βοηθούντος και του ...Εφραίμ!) παίρνει διαστάσεις.

Επερώτηση δεσμεύτηκε να κάνει στη Βουλή (εκτός του ΚΚΕ που πρώτο έδρασε) και ο Δ. Ρέππας, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Η εκπομπή του Χαρδαβέλλα, θα παιχτεί την Τρίτη στις 7 Οκτωβρίου. Δείτε την!

Τρίτη, 30 Σεπτέμβριος 2008

Δελτίο Τύπου της ΙΜ. ΓΟΡΓΟΕΠΗΚΟΟΥ ΝΕΣΤΑΝΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

"22 Σεπτεμβρίου 2008.

Η Ιερά Μονή Γοργοεπηκόου Νεστάνης, με αφορμή συστηματική παραπληροφόρηση που επιχειρείται τις τελευταίες μέρες από κάποια μέσα ενημερώσεως σχετικά με την κατοχή και επίκληση Οθωμανικών τίτλων Ιδιοκτησίας για ακίνητα που της ανήκουν, κάνει γνωστό προς κάθε ενδιαφερόμενο τα εξής:
Η Ιερά Μονή δεν έχει επικαλεσθεί κανένα απολύτως οθωμανικό έγγραφο ή τίτλο ιδιοκτησίας κατά την πρόσφατη αμφισβήτηση ιδιοκτησίας της εκ μέρους του Δήμου Μαντινείας, ούτε ενώπιον της δικαιοσύνης, ούτε σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση. Το αρχαιότερο στοιχείο, πού επικαλείται, είναι ο κώδικας της Μονής του έτους 1538, του οποίου το πρωτότυπο ευρίσκεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη (ύπ' αριθμ. 1917) και είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου. Ό κώδικας είναι Ελληνικός (ελληνικότατος), ελληνικής γραφής και προελεύσεως, και καταγράφει την ακίνητη περιουσία της Μονής κατά την εποχή τής συντάξεως του. Δεν αποτελεί τίτλο ιδιοκτησίας, αποτελεί όμως αποδεικτικό στοιχείο τού ότι η Μονή κατέχει, το αμφισβητούμενο ακίνητο, τουλάχιστον από το έτος 1538. Μαζί με άλλα στοιχεία έχει προσκομισθεί στην Ελληνική Δικαιοσύνη, που είναι ή μόνη αρμόδια να κρίνει τέτοια ζητήματα σε μια συγκροτημένη Πολιτεία.
Για μια ακόμη φορά εκφράζουμε τη λύπη μας για την παραπληροφόρηση και την ανεπίτρεπτη διασπορά ψευδών ειδήσεων (όπως το οτι ή Μονή επικαλείται οθωμανικά έγγραφα) από μέσα ενημερώσεως και θεσμικούς παράγοντες (δηλ. από τον Δήμο Μαντινείας και από συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα το οποίο προσφάτως ήλθε αρωγός στις παράνομες διεκδικήσεις τού Δήμου). Θεωρούμε ότι ή κινητοποίηση κατοίκων του Δ.Δ. Νεστάνης από τον Δήμο Μαντινείας και ή μεθοδευμένη χρησιμοποίηση των μέσων ενημερώσεως είτε βασίζονται σε ικανοποίηση ατομικών συμφερόντων, είτε αποτελούν προσπάθεια επηρεασμού των αποφάσεων τής Ελληνικής Δικαιοσύνης και των δημόσιων αρχών με την άσκηση ψυχολογικής πιέσεως ή ακόμη αποτελούν προσπάθεια «ερμηνείας» αποφάσεων που έχουν ήδη εκδοθεί κατά τις επιθυμίες των υπευθύνων του Δήμου. Οπως είναι γνωστό, έχουν εκδοθεί ως τώρα η ύπ' αριθμ. 85/2008 Απόφαση τού Ειρηνοδικείου Τριπόλεως και η υπ' αριθμ. 13/2008 Απόφαση του Δασαρχείου Τριπόλεως πού δικαιώνουν τη Μονή. Για περισσότερες πληροφορίες ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ανατρέξει στα κείμενα των παραπάνω Αποφάσεων, καθώς επίσης στο από 4/5/2008 Δελτίο Τύπου της Μονής και στο από 19/11/2007 Εξώδικο της Μονής προς τον Δήμο Μαντινείας.
Ευχόμεθα και πάλι για την ειρηνική διευθέτηση του ζητήματος, την οποία διακαώς επιθυμούμε, και είμαστε πρόθυμοι για κάθε μορφής διάλογο και συνεργασία με κάθε εμπλεκόμενο φορέα για την επίτευξη του ως ανω σκοπού, όπως άλλωστε και μέχρι σήμερα έχουμε διαπράξει.
Έκ της Επιτροπής Διοικήσεως και Διαχειρίσεως της Ιεράς Μονής Γοργοεπηκόου Νεστάνης."


Διευκρινήσεις δικές μου:
Καμμία αντίρρηση. Αλλωστε η "τυφλή" ελληνική δικαιοσύνη θα είδε τα έγγραφα και θα απεφάνθη σωστά και επιστημονικά φαντάζομαι.. Δέχομαι λοιπόν ότι η πηγή ανήκει στη Μονή και κατ' επέκταση στη Μητρόπολη.
ΟΜΩΣ είναι δυνατόν Σεβασμιώτατε, η εκκλησία αντί να στέκεται στο πλευρό του ποιμνίου της, το οποίο τους θερινούς μήνες υποφέρει από την έλλειψη νερού, να βρίσκεται απέναντί του θέλοντας να το παραδώσει σε επιχειρηματίες για εκμετάλλευση;
Αυτό μας δίδαξε ο Κύριος; Κλείστε τα μάτια, σκεφτείτε εκ βάθους καρδίας και αναρωτηθείτε: Θα συμφωνούσε στην κίνηση αυτή ο Κύριός μου;
Σκεφτήκατε επίσης, ΠΟΣΟΙ από το το ποίμνιό σας θα ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΟΥΝ από την αγκάλη της εκκλησίας; Και μη μου πείτε ότι θα είναι ολίγοι, διότι στη Νέα Εποχή που διανύουμε (για να μην πω στα έσχατα χρόνια σύμφωνα με τους Πατέρες), δεν περισσεύει ΟΥΔΕΙΣ ορθόδοξος.


Τετάρτη, 15 Οκτώβριος 2008

"Διαπλεκόμενος" κι ο Χαρδαβέλλας;

Λυπάμαι για τον τίτλο του post, ειλικρινά.

Οταν όμως οι Νεστανιώτες περιμένουν αγωνιωδώς δύο Τρίτες συνέχεια να προβάλλει το θέμα που τους καίει (για την εκμετάλλευση του νερού της ΙΜ Γοργοεπηκόου Νεστάνης από τις "Ιερές Επενδύσεις" με την ευλογία της Μητρόπολης μιλώ),

ΟΤΑΝ η υπεύθυνη του ρεπορτάζ που έγινε στη Νεστάνη τους διαβεβαιώνει ότι θα "παίξει" από Τρίτη σε Τρίτη, αλλά τίποτα τέτοιο δεν συμβαίνει,

Οταν και οι ντόπιοι βουλευτές και τα κόμματα (εκτός του KKE) κάνουν γαργάρα το θέμα, φοβούμενοι να έλθουν σε αντιπαράθεση με το τοπικό ιερατείο,

ΤΟΤΕ, εγώ τι να σκεφτώ; "Γαργάρα" τα νερά της Νεστάνης Κώστα Χαρδαβέλλα; Μπορείς να μας απαντήσεις γιατί δεν προβάλλεται το θέμα; Μήπως επειδή χθές το Βατοπαίδι κράτησε πολύ; Να το δεχτώ κι αυτό. Τότε ΦΡΟΝΤΙΣΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΤΡΙΤΗ να παιχτεί, αλλοιώς θα έχουμε κάθε δικαίωμα να σκεφτούμε ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ...


ΑΥΤΑ ΕΧΟΥΝ ΓΡΑΦΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ ΠΗΓΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου