Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Ο ΚΑΝΙΒΑΛΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ και οι ΔΥΣΤΥΧΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ…



Με αφορμή την τραγική κατάσταση σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι της 22άχρονης άσκησης της ειδικότητάς μου, αυτό της «αλληλοεπικάλυψης» των ειδικοτήτων και επειδή βλέπω μια αύξουσα τάση της, ειδικά τώρα με το οικονομικό δράμα που περνάμε, ας δούμε τι ακριβώς συμβαίνει και πως αυτό επηρεάζει την ποιότητα της περίθαλψης των ασθενών. Εχω δει τόσα χρόνια, ικανό αριθμό ασθενών στο στρατό και στο ιδιωτικό μου ιατρείο. Αν και σαν στρατιωτικός που ασχολήθηκε με ασθενείς που «ανήκαν» σε άλλες ειδικότητες, θα μπορούσα πχ να αντιμετωπίσω την γαστρίτιδα ή μια οσφυαλγία, δεν το έκανα ποτέ. Ζούμε στην εποχή της μεγάλης εξειδίκευσης με όλα τα συν και τα πλην που μπορεί να έχει αυτό. Παρ’ όλα αυτά ΚΑΠΟΙΟΙ, (το τονίζω: κάποιοι) ιατροί για λόγους που πραγματικά διερευνώ ακόμα (ανεπάρκεια; "λαμογιά»;), παριστάνουν τον πανεπιστήμονα στον ταλαίπωρο ασθενή – ΘΥΜΑ (διότι περί θύματος πρόκειται). 

Η Δερματολογία, μια ειδικότητα πολύ δύσκολη, απαιτεί γνώσεις με ευρύ πεδίο… φυσιολογία, ιστολογία, ανοσολογία, παθολογία, δερματοχειρουργική, μυκητολογία, αισθητική κλπ. Η εκπαίδευση των Ελλήνων Δερματολόγων είναι πολύ καλή και κάποιος μπορεί να γίνει πραγματικά ειδήμων σε όποιο τομέα επιθυμεί, χωρίς και να έχει χάσει την επαφή του με τα άλλα αντικείμενα που, και συναφή είναι και συνεχώς τα βλέπει μπροστά του.  Φυσικά, το να γίνει κάποιος καλός γιατρός, όπως και σε κάθε επάγγελμα, είναι θέμα προσωπικής προσπάθειας και μόνο. 

Ποια είναι η τραγική κατάσταση που προανέφερα; Το πρόβλημα που με απασχολεί χρόνια τώρα είναι ότι μεγάλος αριθμός άλλων ειδικοτήτων και μεγάλος αριθμός φαρμακοποιών θεωρούν ότι η Δερματολογία είναι αρκετά «εύκολη» υπόθεση και παριστάνουν τον δερματολόγο. Μια κρέμα κορτιζονούχος και ένα αντιϊσταμινικό είναι πανάκεια για όλους αυτούς. ΤΕΛΙΚΟ ΘΥΜΑ: ο ίδιος ο ασθενής και βέβαια ωφελημένη η τσέπη του «πανεπιστήμονα». Δεν θα περιοριστώ σε αυτά και συγνώμη αν σας κουράζω, αλλά κάποτε θα πρέπει να ειπωθούν οι αλήθειες, οι ασθενείς ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ να μάθουν. Ο ασθενής αγαπητοί φίλοι, δεν φταίει σε τίποτα. Κοιτάζει να ανακουφιστεί από το δερματολογικό του πρόβλημα και απευθύνεται σε όποιον τον βολεύει, προκειμένου να βρει άμεση και οικονομική (έτσι νομίζει, όπως θα εξηγήσω παρακάτω) λύση στο πρόβλημά του. Μπορεί λοιπών, αναλόγως διαφόρων συνθηκών (οικονομικών, γεωγραφικών, κλιματικών κλπ.) να απευθυνθεί σε οποιονδήποτε ιατρό ή φαρμακοποιό μπορεί. ΕΚΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ είναι το θέμα: Πόσο επιστημονικά, πόσο υπεύθυνα θα αντιμετωπιστεί από τον μη δερματολόγο επιστήμονα. 

Και ξεκινάμε το "ταξίδι":

Τα 3 τελευταία χρόνια, λόγω της κρίσης, όλη η πρωτοβάθμια δερματολογική περίθαλψη έχει μεταφερθεί στα … ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ! Μεγάλη δυστυχώς μερίδα των φαρμακοποιών, υποδύεται τον ιατρό-δερματολόγο (και φυσικά και άλλες ειδικότητες), δίνοντας όποια αγωγή τον συμφέρει. Τέτοια ταλαιπωρημένα οικονομικά και ιατρικά περιστατικά, πλέον βλέπουμε οι δερματολόγοι ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ στα ιατρεία μας.. Το πρόβλημα εδώ έχει λύση. Για πηγαίνετε στο εξωτερικό και ζητήστε μια κρέμα! Αμ δε! Απαιτείται συνταγή γιατρού, θα σας απαντήσουν. Αλλά τα συμφέροντα και οι συντεχνίες στην δόλια τεταρτοκοσμική πατρίδα μας καλά κρατούν…
Πάμε στους Παιδιάτρους. Θυμάμαι όταν έκανα πριν 26 χρόνια ειδικότητα στο Νοσ. «Α. ΣΥΓΓΡΟΣ», τους ειδικευόμενους παιδιάτρους που έρχονταν στα Εξωτερικά Ιατρεία και παρακολουθούσαν επί δίμηνο (αν παρακολουθούσαν όλοι) τη λειτουργία τους. Στην πορεία, σαν ειδικευμένοι, την ..συνεχιζόμενη δερματολογική τους εκπαίδευση, ανέλαβαν οι ..ιατρικοί επισκέπτες και διάφορες φαρμακευτικές οι οποίες κάνουν εμπόριο και αφού μυρίστηκαν ακόμα ένα τεράστιο “target group”, όρμησαν! Πρέπει λοιπόν να ξέρετε, ότι ο Δερματολόγος, ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο, είναι ο Δερματολόγος ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΗΛΙΚΙΩΝ. Δυστυχώς οι μανάδες κοιτάζουν και αυτές την ευκολία τους και τα οικονομικά τους, και καλά κάνουν. Εχω όμως βαρεθεί να βλέπω ταλαιπωρημένα περιστατικά από λάθος συμβουλές, λάθος διαγνώσεις και λάθος θεραπείες… Ενας σωστός παιδίατρος θα πρέπει να ξέρει να κατευθύνει σωστά τη μάνα με το παιδί και όχι να τούς ταλαιπωρεί. Θα μπορούσα να πω πολλά παραδείγματα.. Ένα σημαντικό είναι αυτό της Ατοπικής Δερματίτιδας, που με τη βοήθεια των φαρμακευτικών εταιρειών, «αντιμετωπίζεται» από τους παιδιάτρους! Γίνονται και άλλα ευτράπελα προς χάριν «συμφερόντων»: Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας οφείλεται σε λοίμωξη από τους ιούς HPV (ιοί των κονδυλωμάτων) μια λοίμωξη, στη διάγνωση της οποίας εμπλέκονται εξωτερικά οι Αφροδισιολόγοι και εσωτερικά οι Γυναικολόγοι. Ε λοιπόν, η διενέργεια του εμβολίου ανετέθη στους Παιδιάτρους και οι «καθ’ ύλην» αρμόδιοι Δερματολόγοι, αποκλείστηκαν αρχικά! Σήμερα οι Αφροδισιολόγοι, μπορούν να το συνταγογραφούν μόνο στις ηλικίες των 18-26 ετών!

Ενας άλλος τομέας στον οποίον οργιάζουν ορισμένοι επιτήδειοι, είναι αυτός της Παιδοδερματολογίας. Κάμποσοι παιδίατροι, οσφραινόμενοι λαμπρό πεδίο, αυτοανακηρύχθηκαν «Παιδοδερματολόγοι» χωρίς καμία επίσημη εκπαίδευση. Πάει λοιπόν ο ταλαίπωρος ο γονιός στον «Ειδικό Παιδοδερματολόγο» να βρει λύση! Ας σημειωθεί ότι τέτοιος τίτλος ειδικότητας ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΚΟΣΜΟ, παρά μόνο στις ΗΠΑ. Φυσικά ας σημειωθεί ότι και στις ΗΠΑ αλλά και όπου αναφέρεται ο όρος παιδοδερματολογία, αφορά ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΥΣ που ασκήθηκαν και ένα χρόνο στην παιδιατρική παθολογία, και όχι βέβαια Παιδιάτρους! Με λίγα λόγια Παιδοδερματολόγος παγκοσμίως αυτή τη στιγμή είναι ο ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ με ή χωρίς υπο-εξειδίκευση στα παιδιά.
Πάμε στους Πλαστικούς Χειρουργούς. Όταν είδαν (παγκοσμίως ομιλώ) οι Πλαστικοί ότι η υπόθεση «αντιγήρανση» και γυναικεία φιλαρέσκεια, πλουτίζει τους Δερματολόγους (προσωπικά δεν ασχολούμαι με την Αισθητική Δερματολογία), άφησαν το νυστέρι και εφηύραν τον όρο «χειρουργική χωρίς νυστέρι»! Παράτησαν λοιπόν τα πτυχία τους, πήραν ένα laser, μάθανε και 5 κρέμες και ξεκίνησαν τις ..αποτριχώσεις και τα Botox! Αντικείμενα, ιστορικά και παραδοσιακά αφορώντα την Δερματολογία.. Περιττό να πω ότι οι περισσότεροι είναι αυτοδίδακτοι.
Πάμε στις Αισθητικούς. Εδώ γίνεται το έλα να δεις. Μέχρι και αισθητικό να δίνει ..αντιβίωση σε ακμή έχω πιάσει. Να κάνουν laser ενώ απαγορεύεται κλπ.
Ο κατάλογος είναι μακρύς: Ουρολόγοι να ασχολούνται με εξωτερικά κονδυλώματα και σκληροατροφικούς λειχήνες γεννητικών οργάνων, Γυναικολόγοι να θεραπεύουν εξωτερικά κονδυλώματα και τους άρρενες συντρόφους των ασθενών τους.  Χειρουργοί και Ορθοπεδικοί να χειρουργούν μυρμηκίες πελμάτων και κονδυλώματα δακτυλίου, να βγάζουν νύχια σε …ονυχομυκητιάσεις, Αγροτικοί, Παθολόγοι και άλλοι Νοσοκομειακοί να θεραπεύουν με κρέμες τον Έρπητα Ζωστήρα. Το δύσμοιρο το Botox, το κάνουν πλέον από Ωτορινολαρυγγολόγοι μέχρι …Οδοντίατροι και Ακτινολόγοι!

Ολοι αυτοί θεωρούν ότι το να θεραπεύσεις ένα δερματολογικό πρόβλημα «είναι απλό»..
Ποιός είναι τελικά το θύμα μετά από όλα αυτά; Μα φυσικά ο εύπιστος ασθενής, ο ασθενής που παρασύρεται από ψευδείς, «glamorous” και αντιδεοντολογικές «διαφημίσεις» (αλήθεια υπάρχει ακόμα η ιατρική δεοντολογία;), ο ασθενής που δικαίως δεν οφείλει να γνωρίζει γιατί δεν είναι ειδικός ο παιδίατρος για τα σπυράκια του μωρού, ο ασθενής που θεωρεί ότι ο επιστήμονας στον οποίο απευθύνεται, θα τον κατευθύνει σωστά και υπεύθυνα θα τον ενημερώσει ότι πρέπει να τον δει άλλος. Η περίφημη ρήση του Ηράκλειτου «Εν οίδα, ότι ουδέν οίδα» είναι άγνωστη σε πολλούς ιατρούς.
Αυτά βέβαια λίγο πολύ ισχύουν για όλες τις ειδικότητες, αλλά ο κανιβαλισμός που υφίσταται η Δερματολογία, δεν περιγράφεται. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι έχω δει και δερματολόγους να ανοίγονται σε άλλα, ξένα προς την ειδικότητά τους αντικείμενα, αλλά το ποσοστό τους είναι συντριπτικά μικρότερο.. Επίσης μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να υπάρχει όντως αλληλοεπικάλυψη, αλλά αυτές είναι οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Προσπάθησα να σας δώσω μια ήπια εικόνα του τι γίνεται εδώ και χρόνια στη ζούγκλα της ιδιωτικής περίθαλψης (γιατί στα νοσοκομεία υπάρχει άλλη ζούγκλα.. την ξέρετε). Σκοπός μου είναι να μάθετε την αλήθεια και να μην είστε εύπιστοι. Εδώ πιάνονται καθημερινά απατεώνες που δεν είναι καν δερματολόγοι να δουν σε «Κέντρα Αισθητικής», γιατροί που δεν έχουν τελειώσει καν την ειδικότητα να πλασάρονται στο Κολωνάκι σαν δόκτορες δερματολογίας, και πολλά άλλα…
Το κράτος, εμείς οι ίδιοι σαν ειδικοί, φανήκαμε ανήμποροι να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Γι’ αυτό και θεωρώ ότι ο μόνος που μπορεί να το λύσει είναι η πληροφόρηση του κόσμου.

ΥΓ. Ξέρω ότι ίσως θα γίνω κόκκινο πανί για πολλούς συναδέλφους μου άλλων ειδικοτήτων και για πολλούς φαρμακοποιούς. Ξέρω όμως επίσης, ότι οι πραγματικοί εξαίρετοι επιστήμονες, ιατροί και φαρμακοποιοί ΦΙΛΟΙ μου θα συμφωνήσουν μαζί μου...

4 σχόλια:

  1. Αναγκάστηκα να σβήσω ενα εμπαθές σχόλιο ανώνυμου, ο οποίος έλεγε ενα σωρό αστήρικτα και εκτος θέματος πράγματα. Το θέμα μας εδω δεν είναι το κατα πόσον είναι όλοι οι γιατροί καλοί ή όλοι οι φαρμακοποιοί καλοί κλπ. Προφανώς θα υπάρχουν και κακοί και επίορκοι κλπ. Αλλά αυτό μπορεί να αποτελέσει θέμα για κάποιο άλλο post.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο εμπαθής σχολιαστής.11 Μαρτίου 2014 στις 2:52 π.μ.

    Η αλήθεια είναι πως όντως ήταν εκτός θέματος. Ούτε εμπαθές όμως ούτε αστήρικτα ήταν τα όσα έγραψα. Έχεις δίκιο μόνο στο εκτός θέματος. Είναι αλήθεια πως η λέξη "αστήρικτο" είναι διαδεδομένη στους Ιατρικούς κύκλους όταν θίγονται θέματα που ίσως φέρνουν σε δύσκολη θέση. Σε κατανοώ. Πίσω απο την βιτρίνα του αστήρικτου όμως υπάρχουν και έρευνες που απλά αρνείστε να δείτε οι γιατροί. Τέλος πάντων, επειδή έχεις δίκιο και το σχόλιο μου και πάλι δεν κολάει εδώ (όπως δεν κολούσε όντως και στο προηγούμενο) θα περιμένω το θέμα που θα κολάει και θα "μπω" να σε προκαλέσω. Όπως έχω προκαλέσει (όχι "πλακωθεί" αλλά προκαλέσει) και άλλους γιατρούς που στην πορεία της συζήτησης απλά έπαψαν να μιλούν.
    Για την ιστορία να ξέρεις πως η ελευθερία λόγου δεν επιδέχεται φίμωσης. Αλλά όπως εσύ έμαθες στο στρατό ΄΄ετσι κι εγώ έμαθα ως αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. πως αυτό έχει πεθάνει σήμερα. Και το εφάρμοσες κατα γράμμα. Δεν γράφω αυτό το σχόλιο για να διαβαστεί απο τον κόσμο αλλά προς εσένα γιατρέ. Και να θυμάσαι, η μεγαλύτερη απειλή κατά του ανθρώπου σήμερα είναι ο Ιατρικός εγωισμός. Η άρνηση να δεχτείς πως έκανες λάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Εχω όμως βαρεθεί να βλέπω ταλαιπωρημένα περιστατικά από λάθος συμβουλές, λάθος διαγνώσεις και λάθος θεραπείες…"
    :) κι εγώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σαν αξιωματικός θα έπρεπε να ξέρετε ότι άλλο η Δημοκρατία και άλλο η ασυδοσία στον λόγο και τις πράξεις. Αλλά για να συμφωνήσουμε και κάπου, ΚΙ ΕΓΩ ΕΧΩ ΒΑΡΕΘΕΙ να βλέπω λάθος διαγνώσεις, θεραπείες και συμπεριφορές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή