Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΔΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΥΔΑΤΙΝΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΜΑΣ!



Τον περασμένο Ιούλιο, συνήλθε εκτάκτως η γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΥΔΑΠ η οποία και απεφάσισε την τροποποίηση του καταστατικού της, προκειμένου να αρθεί και το τελευταίο τυπικό εμπόδιο που όριζε ότι το Δημόσιο όφειλε να διατηρεί πλειοψηφικό ποσοστό της. Ταυτόχρονα με τη γνωστή μέθοδο «του θερινού τμήματος», δύο διατάξεις τροπολογίας κατατέθηκαν από τον κ. Σταϊκούρα σε νομοσχέδιο του υπουργείου …Τουρισμού. Με αυτές, διευθετήθηκαν οι διαδικασίες οφειλών του Δημοσίου προς την εταιρεία, προβλέποντας παράλληλα περικοπές στο εφάπαξ των εργαζομένων. Η δε  εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Σοφία Βούλτεψη, υπενθύμιζε στη Βουλή πως η ΕΥΔΑΠ είχε ήδη από τον Απρίλιο υπαχθεί στο Ταμείο για την Αξιοποίηση της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).
ΕΤΣΙ, γρήγορα και πραξικοπηματικά με συνδυασμένες προδοτικές ενέργειες, ερήμην του ελληνικού λαού, δρομολογήθηκαν και τυπικά οι διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεως των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΔΑΘ. Σήμερα, το ΤΑΙΠΕΔ δυστυχώς ως κύριος πλέον μέτοχος της ΕΥΔΑΠ, κατέχει το 61,3% των μετοχών της.
Πριν λίγες ημέρες δημοσιεύθηκε στον ηλεκτρονικό τύπο μια λίαν ελπιδοφόρος είδηση (Την διαβάσαμε εδώ: http://www.newmoney.gr/article/28128/mploko-apo-ste-stin-idiotikopoiisi-eydap-eyath και έγινε ευρέως γνωστή σήμερα λόγω δημοσίευσής της σε κυριακάτικη εφημερίδα)
Το Συμβούλιο της Επικρατείας κάνοντας δεκτή την αίτηση ακυρώσεως που είχαν καταθέσει η ομοσπονδία εργαζομένων και φυσικά πρόσωπα των δύο κρατικών μονοπωλίων νερού, έβαλε δυναμίτη στα θεμέλια της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ, που προγραμματιζόταν εντός του 2014, και της ΕΥΑΘ, για την οποία έχουν ήδη επιλεγεί για την επόμενη φάση του διαγωνισμού δύο επενδυτικά σχήματα -η γαλλική Suez με τον όμιλο Ελλάκτωρ και ο όμιλος Αποστολόπουλου με την ισραηλινή Mekorot και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Οι εργαζόμενοι με ξεχωριστές προσφυγές είχαν στραφεί κατά της μεταφοράς των δύο εταιρειών στο ΤΑΙΠΕΔ και η υπόθεση είχε συνεκδικαστεί από την ολομέλεια του ΣτΕ τον περασμένο Ιούνιο μαζί με όλες εκείνες που είχαν υποβληθεί κατά της μεταβίβασης περιουσιακών στοιχειών του Δημοσίου στον «κουμπαρά» των δανειστών.
Η πείρα των άλλων χωρών κατέδειξε ότι η ιδιωτικοποίηση του νερού έχει οδηγήσει σε εκτίναξη των τιμών και σε ορισμένες περιπτώσεις σε κίνδυνο της δημόσιας υγείας και ευημερίας. Η πρόσβαση στο νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα (ΟΗΕ 2010).
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ: Το νερό είναι ύψιστο δημόσιο αγαθό και δεν μπορεί να υπαχθεί στους νόμους της ελεύθερης αγοράς. Οι μέτοχοι που ψήφισαν την κατάργηση του 51% καθώς και οι βουλευτές που συνέδραμαν σε αυτή τη ΜΕΓΙΣΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ, θα πρέπει να λογοδοτήσουν. Είμαστε αλληλέγγυοι με τον αγώνα του συλλόγου εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ (http://syllergeydap.blogspot.gr/ )


Κωνσταντίνος Δ. Βέρρος
            Ιατρός

1 σχόλιο: