Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Η μείωση των τιμών των φαρμάκων και οι αντιδράσεις των πολυεθνικών

Πρόσφατα (και πολύ σωστά) η κυβέρνηση αποφάσισε να εκδώσει νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων με μειωμένες τιμές πώλησης των σκευασμάτων. Κάποιες εταιρείες αντέδρασαν κατα προκλητικό τρόπο και αυτό με ενόχλησε.

H LEO, μια σεβαστή κατά τα άλλα εταιρεία με έδρα τη Δανία, εξέδωσε το εξής ενημερωτικό δελτίο:


Σήμερα λοιπόν απέστειλα κι εγώ μια επιστολή στα κεντρικά της LEO Ελλάδας.
Την παραθέτω χωρίς άλλα σχόλια.


Τρίπολη, 22-6-2010
Αξιότιμοι κύριοι,
Με μεγάλη μου λύπη διάβασα το ενημερωτικό δελτίο της εταιρείας LEO της 31-5-10 με θέμα το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων και στο οποίο αναφέρετε ότι θα αποσύρετε τα περισσότερα από τα φάρμακά σας εφόσον δεν ικανοποιηθεί η απαίτησή σας να μη μειωθούν οι τιμές των προϊόντων σας.
Στη δύσκολη φάση που περνά η πατρίδα μας, ήταν λίαν ενοχλητικό για μένα να διαβάσω ότι μια τόσο σοβαρή και υπεύθυνη εταιρεία όπως η LEO, θα αποσύρει τα φάρμακά της από την ελληνική αγορά, εφόσον δεν ακυρωθεί το νέο Δελτίο Τιμών που καθορίζει χαμηλότερες τιμές πώλησης των φαρμακευτικών προϊόντων σας.
Σας γράφει ένας ιατρός που ξέρετε ότι από το 1989 στέκεται πλάϊ σας, συνταγογραφεί τα φάρμακά σας (που είναι πράγματι αξιόλογα) και που μέχρι τώρα οι μεταξύ μας σχέσεις ήσαν άψογες. Αυτά διευκρινιστικά, για να μη μου αποδοθούν οποιαδήποτε άλλα κίνητρα πλην του ενός και μοναδικού, που είναι η αγάπη για την πατρίδα μου και η αγωνία για την τύχη της.
Θεωρώ ότι τα περισσότερα φάρμακα (όχι μόνο τα δικά σας) είναι υπερτιμημένα. Ας δούμε ενδεικτικά ένα δικό σας φάρμακο για την ψωρίαση, νόσημα που ταλανίζει το 2-3% του ελληνικού αλλά και του παγκόσμιου πληθυσμού. Η αλοιφή Dovobet λοιπόν κόστιζε χονδρική 43,43€ και μειώθηκε στα 33,44€. Κάνοντας και μια χρήσιμη αναγωγή σε δραχμές, βλέπουμε ότι κόστιζε 14.800δρχ και πήγε στις 11.400δρχ. Ένα σωληνάριο με 60 γρ αλοιφής κόστιζε δηλ. 15.000 δρχ χονδρική και 21.777δρχ (63,91€) λιανική!! Πάνω από 1 ευρώ το γραμμάριο!
Ας παραβλέψω την πάγια πολιτική πολλών εταιρειών του χώρου (και της δικιά σας) να αποσύρουν «φθηνά» φάρμακα και να εισάγουν «νέα», φυσικά ακριβότερα, με δυσβάσταχτο κόστος για τα Ταμεία και τον λαό.
Επειδή λοιπόν σαν Ελληνας επιστήμονας αλλά και σαν ενεργός απλός πολίτης, νοιώθω ότι "εκβιάζομαι" από τις ενέργειές σας αυτές και επειδή σαν δερματολόγος μπορώ να αντικαταστήσω τα φάρμακά σας με άλλα χωρίς να θέσω σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών μου, σας δηλώνω ότι από σήμερα, ΣΤΑΜΑΤΩ την συνταγογράφηση των 2 ακριβών φαρμάκων σας (Dovobet και Xamiol), μέχρις ότου να ενημερωθώ για την τελική έκβαση της υπόθεσής σας.
Ευελπιστώ ότι θα υπάρξει αίσιο τέλος και ότι τελικά θα υπάρξει συμμόρφωση στις αποφάσεις του Ελληνικού Κράτους, με μόνο γνώμονα το όφελος των Ελλήνων ασθενών όπως κι εσείς αναφέρετε στο τέλος του εγγράφου σας.
Παρακαλώ να κοινοποιήσετε την επιστολή μου στα κεντρικά της Δανίας.
Με τιμή
Κωνσταντίνος Δ. Βέρρος
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος



UPDATE: Μέχρι στιγμής 2 μεγάλα blogs μου κάνανε την τιμή να αναδημοσιεύσουν το post. Σκοπός μου είναι να βρω μιμητές από συναδέλφους σε ανάλογες περιπτώσεις. Δείτε λοιπόν κι εδώ:

http://tiresias-press.blogspot.com/2010/06/e-leo.html και σχόλια εδω

http://www.antinews.gr/?p=51013

και σήμερα 10-6-10, και στο troktiko: http://troktiko.blogspot.com/2010/06/blog-post_376.html

Συνεχίζω το UPDATE (25-6-10, 16.00) : Η εταιρεία μου απέστειλε την κάτωθι απαντητική επιστολή:

Αθήνα, 24 Ιουνίου 2010
Αξιότιμε κύριε Βέρρο,


Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την επιστολή σας, γιατί μας δίνετε την δυνατότητα να εκθέσουμε τις θέσεις μας, οι οποίες προφανώς δεν έχουν γίνει απολύτως κατανοητές.


Κατ’ αρχήν σημειώνετε ότι έχουμε την απαίτηση να μην μειωθούν οι τιμές των φαρμάκων μας. Αυτό δεν είναι ακριβές καθώς, όπως θα διαβάσετε στην ανακοίνωση της εταιρείας, δεν έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα με την εφαρμογή του νόμου που καθορίζει τις τιμές βάση του μέσου όρου των τριών χαμηλότερων τιμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  Με βάση αυτό το νόμο, προκύπτουν μειώσεις τιμών σε κάποια από τα φάρμακά μας, για τις οποίες η εταιρεία δεν έχει καμία απολύτως αντίρρηση, ενώ σε κάποια άλλα δεν προκύπτει μείωση καθώς ήδη είχαμε την χαμηλότερη τιμή.


Η εταιρεία εξέφρασε την αντίθεσή της με την επίπεδη μείωση των φαρμάκων από 5-27%, η οποία ήταν αντίθετη με το νόμο που είχε ψηφιστεί μόλις δύο μήνες πριν (δυστυχώς δεν είναι η LEO που δεν συμμορφώνεται με τις αποφάσεις του κράτους, αλλά το ίδιο το κράτος).  Αυτό έχει σαν συνέπεια οι τιμές στην Ελλάδα να είναι κατά πολύ, χαμηλότερες από την χαμηλότερη τιμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συνέπεια θα είναι να επηρεαστούν οι τιμές σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η βιωσιμότητα της εταιρείας.


Προς ενημέρωσή σας η κυβέρνηση πρόσφατα με τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή των Ελλήνων χαρακτήρισε την αγορανομική διάταξη προσωρινή και με ισχύ έως 31 Αυγούστου 2010. Κατόπιν θα προχωρήσει στην ανακοστολόγηση όλων των φαρμάκων με βάση το νόμο. Σε αυτή την περίπτωση φυσικά δεν υπάρχει κανένα θέμα για την εταιρεία μας. Η LEO δεν εκβιάζει κανένα, απλά ζητά να εφαρμοστεί ο νόμος.


Η LEO Ελλάδος, δραστηριοποιείται στην πατρίδα μας από το 1958.  Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι κατανοούμε πολύ καλά τη δύσκολη φάση την οποία περνάει η πατρίδα μας.  Όπως επισημαίνετε, η LEO είναι μια υπεύθυνη εταιρεία με αξιόλογα φάρμακα.


Γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα φάρμακα της LEO είναι αξιόλογα γιατί έχουν δοκιμαστεί με τον πιο αυστηρό τρόπο και βάση των διεθνών προδιαγραφών.


Χαρακτηρίζετε τα φάρμακα ακριβά, όταν σαν έμπειρος δερματολόγος γνωρίζετε ότι έχουν δοκιμαστεί σε κλινικές μελέτες με χιλιάδες ασθενείς.  Ποια άλλη θεραπεία για την ψωρίαση του κορμού διαθέτει διπλές – τυφλές μελέτες με πάνω από 8.000 ασθενείς;  Ποια άλλη θεραπεία για την ψωρίαση του τριχωτού διαθέτει διπλές – τυφλές μελέτες με 5.000 ασθενείς;


Αναφέρεστε σε απόσυρση παλιών και «φθηνών» φαρμάκων και στην εισαγωγή «νέων» και ακριβών.  Γνωρίζετε όμως πολύ καλά ότι τουλάχιστον για τα δικά μας προϊόντα, η ανωτερότητα του νέου φαρμάκου τόσο όσον αφορά στο αποτέλεσμα αλλά και όσον αφορά στην ασφάλεια, είναι σαφής (στατιστικώς σημαντική).  Το νέο δίνεται μία φορά την ημέρα για 4 εβδομάδες, ενώ το παλιό δύο φορές την ημέρα για 8 εβδομάδες. Επίσης το νέο έχει καλύτερη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια από το παλιό.  Αν συγκρίνουμε το ημερήσιο κόστος θεραπείας σε σχέση με το αποτέλεσμα, είναι σαφές ποιο είναι το «φθηνό» και ποιο το «ακριβό».


Αξιότιμε κύριε Βέρρο


Είναι φυσικά δικαίωμα σας να σταματήσετε να συνταγογραφείται τα φάρμακα της LEO. Εξάλλου πάντα ο γιατρός αποφασίζει ποιο φάρμακο είναι προς όφελος του ασθενούς και των ασφαλιστικών ταμείων.


Από τη μεριά μας ελπίζουμε να εξηγήσαμε τους λόγους για τους οποίους η LEO προχώρησε στην ανακοίνωση της 31-5 και ελπίζουμε να δημοσιεύσετε την απάντησή μας στο προσωπικό σας ιστολόγιο προς αποκατάσταση της αλήθειας.


Ταυτόχρονα με πήρε τηλέφωνο και ο κ. Λιανός Γιάννης, Marketing & Sales Manager του Δερματολογικού της LEO και πολύ ευγενικά μου εξήγησε αναλυτικότερα τα όσα αναγράφονται στην απαντητική του επιστολή. Εξήγησα κι εγώ ότι δεν έχω κανένα πρόβλημα με το ΕΛΛΗΝΙΚΟ team (αντιθέτως, με την ενέργειά μου αυτή ήθελα να στηρίξω και τους ΕΛΛΗΝΕΣ εργαζόμενους στην εταιρεία!) αλλά εξήγησα επίσης ότι, όπως αποδέχομαι κι εγώ ότι το ελληνικό κράτος βεβιασμένα έβγαλε μια απόφαση έτσι και η Leo στη Δανία βιάστηκε να ανταπαντήσει με αυτό τον εκβιαστικό τρόπο. Επίσης του έθεσα την ρητορική ερώτηση, αν θα αντιδρούσε έτσι η LEO σε μια τυχόν μείωση των τιμών από την Αγγλία ή τη Γερμανία... Δεν θα ήθελα (αν δεν υπάρξει κάποια άλλη σημαντική εξέλιξη) να συνεχίζω τους διαλόγους από το ιστολόγιο, αλλά ο κ. Λιανός με διαβεβαίωσε ότι η επιστολή μου θα προωθηθεί στη Δανία. Καλό Σαβ/κο σε όλους.

3 σχόλια:

  1. Εύχομαι ειλικρινά να βρείτε μιμητές και συνοδοιπόρους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό είναι το ζητούμενο, αλλά σου εξομολογούμαι ότι είμαι απαισιόδοξος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έκανα μια αναδημοσίευση στο facebook (χωρίς να ρωτήσω είναι η αλήθεια αλλά θεώρησα ότι είναι αυτονόητο ότι τέτοιες κινήσεις πρέπει να γνωστοποιούνται άμεσα και σε όσους περισσότερους είναι δυνατόν) και το τιτλοφόρησα με πολύ παραπλήσιο τίτλο ("Πολύ φοβάμαι ότι μόνος σου κωπηλατείς ... δυστυχώς").

    Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία.

    Καλή δύναμη

    Υ.Γ. Πολυ θα ήθελα να σας επιλέξω για γιατρό αλλά πέφτετε κομματάκι μακριά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή